Etusivulle

Johdantona nykypäivään esipuhe Keski-Suomen Mehiläishoitajat ry:n 60-vuotishistoriikista:

Mehiläishoito Keski-Suomesssa

Perimätiedon mukaan mehiläistarhaus levisi 1800-luvun puolivälissä Keski-Suomeen. Jyväskylän seminaarissa mehiläistarhauksen opetus aloitettiin 1888. Luonnonvaraisilta mehiläisiltä hunajaa kerättiin Suomessa jo kauan sitä ennen, mm. Kalevalan kansanrunoissa on paljon mainintoja varhaisesta mehiläishoidosta Suomessa. Mehiläishoito katosi kuitenkin Suomesta kokonaan 1500-luvulla Kustaa Vaasan kauppapolitiikan seurauksena.

Keski-Suomen Mehiläishoitajat -niminen yhdistys perustettiin 1947. Yhdistys rekisteröitiin kuitenkin vasta neljä vuotta myöhemmin joulukuussa 1951. Järjestäytyneen mehiläishoidon historian katsotaankin alkaneen Keski-Suomessa vuodesta 1951.

Ensimmäiset keskisuomalaiset mehiläistarhaajat olivat tavallisia, lisäelantoa hunajasta hankkivia ihmisiä, enemmistönä maanviljelijät ja opettajat. Opettajat kansanvalistajina levittivät tietoa tarhauksesta omissa kylissään. Mehiläistarhauksen kehittymiseen 1940-luvun puolivälin jälkeen vaikutti ennen kaikkea sodanjälkeinen sokeripula. Uusia elinkeinoja kehitettiin elintarvikepulan aikana ihan vastaavalla tavalla kuin 1860-luvun nälkävuosien jälkeen. Myös mehiläisten pölytyksellä katsottiin jo tuolloin olevan suuri merkitys puutarhaviljelyksessä ja maanviljelyksessä.

Kiti Luoma-ahon kirjoittamassa Keski-suomen Mehiläishoitajien 60-vuotishistoriassa kuvataan mehiläishoitajien järjestäytymistä ja toimintaa Keski-Suomessa 1940-luvun lopulta aina nykypäivään asti.

Jyväskylässä 3. syyskuuta 2012

Matti Pylvänäinen

Perusta on hyvä ja tästä jatkamme eteenpäin. Tavoittenamme on edistää mehiläishoitoa niin ammattina kuin harrastuksena, sekä lisätä jäsentemme tietotaitoa ja yhteisöllisyyttä. Vaikka tuskin ikinä yllämme mehiläisyhdyskunnan saumattoman yhteistyön tasolle, olemme yhdessä kuitenkin enemmän.